De trap is een belangrijk onderdeel van het huis. Niet alleen vanuit praktisch oogpunt, maar ook op het gebied van stijl. Het zal niet nieuw zijn dat een trap een groot, blikvangend ding is, hoe groot of klein je huis ook is. Dat de trap dus bij de rest van het huis past is belangrijk om het huis een samenhangend geheel te maken. Het uiterlijk van de trap wordt voor een belangrijk deel bepaald door het materiaal.

Kies het juiste materiaal

Trappen kunnen van veel verschillende materialen gemaakt worden en allemaal zien ze er anders uit. Het is belangrijk dat je je interieur in ogenschouw neemt bij het kiezen voor een trap. Hier volgen een aantal goede opties voor trapmaterialen en hun voor- en nadelen.

Hout

Allereerst kun je natuurlijk kiezen voor hout. Dit is het meestgebruikte materiaal voor trappen. Hout is een echte klassieker en valt bij veel mensen in de smaak door zijn wamre uitstraling. Daarbij kun je kiezen tussen verschillende soorten hout en verschillende soorten afwerkingen, waardoor je een houten trap helemaal bij jouw stijl kunt laten aansluiten. Een nadeel van een houten trap is dat hout werkt. Door wisselingen en temperatuur en vochtgraad zet het hout uit en krimpt het. Hierdoor kunnen er tussen het hout ruimtes ontstaan, waardoor de treden gaan kraken.

Beton ciré

Een optie die zeker niet kraakt is een beton ciré trap. Beton ciré geeft jouw trap een strakke, stoere betonlook. De lichte kleur van een beton ciré trap geeft een ruimtelijk gevoel. Daarbij past beton ciré overal bij. Je kunt een beton ciré trap dus combineren met alle soorten meubels. Van hout tot leer, alles staat goed bij beton ciré. Een trap van beton ciré is echter wellicht niet zo geschikt voor huishoudens met jonge kinderen die hierop hard kunnen vallen en zich kunnen bezeren.

Natuursteen

Een trap van natuursteen is stijlvol en mooi maar erg duur. Wel is natuursteen duurzaam en dus kwalitatief een zeer goede keuze. Ook voor natuursteen geldt: wellicht is het niet zo geschikt voor huishoudens met jonge kinderen.

Naast de drie bovengenoemde opties zijn er nog veel meer materialen waar jij je trap van kunt maken. Voor je de knoop dus doorhakt: oriënteer je goed!