Je huid is mooi, dus waarom zou je er niet voor zorgen? Als je de verzorging van je huid verwaarloost, zal hij er later onder lijden. Maak nu de juiste keuzes en begrijp het belang van huidverzorging, zodat je huid haar schoonheid behoudt naarmate je ouder wordt.

Liever een natuurlijke of biologische gezichtsverzorging? Hoe kom je erachter van welke ingrediënten het is gemaakt of waar het product zelf vandaan komt? Je weg vinden in de wereld van natuurlijke cosmetica is niet bepaald eenvoudig. We beginnen het verschil tussen natuurlijke cosmetica en biologische cosmetica te begrijpen.

Natuurlijk of biologisch?

De natuurlijke cosmetica zijn over het algemeen die geformuleerd met ingrediënten die zijn afgeleid van plantenextracten. Gewoonlijk bevatten ze maximaal 10% pure plantaardige stoffen , waaraan andere stoffen, verkregen door omzetting van plantaardige stoffen, in variabele doseringen worden toegevoegd.

De biologische cosmetica , ook wel biologisch genoemd, is over het algemeen samengesteld uit plantaardige grondstoffen , uit de biologische landbouw en moet dus vergezeld gaan van een geldig certificaat dat het biologische karakter bevestigt. De grondstoffen waarmee ze zijn samengesteld, moeten worden geëxtraheerd met niet-vervuilende methoden : daarom zijn pesticiden, kunstmatige kleurstoffen en GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen) niet toegestaan.

In biologische cosmetica bereikt het percentage pure plantaardige stoffen ook 70-90%. Het is moeilijk om 100% te bereiken, simpelweg omdat het gebruik van stoffen zoals emulgatoren of verdikkingsmiddelen nodig is om de verschillende ingrediënten aan elkaar te binden. Biologische cosmetica is ook herkenbaar aan de verpakking, meestal gemaakt van 100% gerecyclede of biologisch afbreekbare materialen. Stoffen als vaseline, paraffine, parabenen of siliconen zijn bijvoorbeeld absoluut verboden.

Ons advies

Wanneer u een nieuwe gezichtsverzorging kies, informeer en documenteer dan altijd de oorsprong, de namen en de ingrediënten waarvan het is gemaakt. Kies altijd een product dat veilig is en mogelijk ook specifiek voor uw huidtype en leeftijd.