Wanneer je geïnteresseerd bent in het volgen van een VCA training heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor klassikaal les, waarbij je samen met andere cursisten op een locatie in Nederland les krijgt. Een andere optie is de e-learning, waarbij je de lessen online volgt. Een derde optie is de lessen volgen door middel van een VCA boek. Dit boek biedt je de mogelijkheid om te kiezen voor zelfstudie. Met het boek kun je zelf bepalen wanneer je de lessen gaat volgen, maar ook wanneer je vervolgens het examen gaat maken. Met het aanmelden voor de VCA training bepaal je zelf hoe je de cursus wilt volgen. Kies je voor zelfstudie? Dan krijg je het boek thuisgestuurd.

Met het boek kun je vervolgens zelf aan de slag gaan. Alle onderdelen van een VCA cursus komen aan bod. Je kunt onder andere denken aan onderwerpen als brand- en explosiegevaar, gevaarlijke stoffen, arbeidsomstandigheden en milieu, etikettering en signalering, arbo in de praktijk, werken op hoogte en in besloten ruimten en meer.

VCA boek uit? Dan volgt het examen

De volgende stap is het maken van het examen. In het VCA boek staat alle informatie die je nodig hebt en zodra je deze informatie in je hoofd hebt zitten kun je een examen inboeken. Dit doe je op een van de mogelijke data die worden aangeboden door G4S. Je kiest zelf een datum waarop het doen van een examen goed uitkomt. Op de dag zelf meldt je je op tijd op de locatie en kun je het examen maken. Is het examen goed gemaakt? Dan ontvang je het VCA diploma waarmee je kunt aantonen dat je bewust bent van de risico’s en gevaren op de werkvloer en dat je bezig bent met veilig en gezond werken.