Hier in het rijke westen kunnen we allemaal naar de winkel gaan wanneer we willen en iets kopen als we er zin in hebben. Hoewel er wel armoede voorkomt in ons land wordt dit deels opgevangen met uitkeringen en dergelijke en kan iedereen veilig in een warm huis wonen, met nog redelijke luxe en eten krijgen. In de derdewereldlanden is dit helaas wel anders. De enorme armoede die daar heerst zorgt ervoor dat de kinderen voor een groot deel niet naar school kunnen en in plaats daarvan moeten meehelpen om eten op tafel te krijgen. Zo naaien kleine kinderhandjes de sloffen aan elkaar die hier worden gedragen.

De oorzaak van kinderarbeid

De grootste oorzaak van kinderarbeid is simpelweg armoede. Ouders in deze arme landen hebben zelf nooit enige kans gekregen en die kunnen ze dus ook niet bieden aan hun kinderen. De gezinnen in deze arme landen zijn vaak ook enorm groot en hoe groter het gezin, hoe meer monden om te voeden. De kinderen hebben dus niet veel keus en werken lange dagen, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat om wat eten op de tafel te brengen. Geen enkel vooruitzicht of hoop op een betere toekomst, gewoon werken tot je erbij neervalt. Wat een contrast met de Nederlandse kinderen die na een goede avondmaaltijd met sloffen aan een potje gaan gamen.

Kinderarbeid in Nederland verboden

Vroeger was er in Nederland ook nog veel armoede en kwam hier ook wel degelijk kinderarbeid voor. Wij hadden enorme gezinnen die met zijn allen in fabrieken werkten, de kinderen die onder de machines moesten kruipen om daar wat schoon te maken en dan maar moesten hopen niet vermalen te worden. Gevaarlijk werk voor een hongerloon en dat zo 16 uur per dag. Dit is op een gegeven moment echter afgeschaft in het kinderwetje van van Houten, waarin is bepaalt dat kinderen maar een aantal uur mogen werken vanaf een bepaalde leeftijd en leerplicht hebben.