5 Transport

Een dieplader is een speciaal soort vrachtwagen die wordt gebruikt voor het transport van zware en/of hoge ladingen. Deze vrachtwagens hebben een lage laadvloer en kunnen dus ladingen vervoeren die te hoog zijn voor normale vrachtwagens. Ook kunnen ze ladingen vervoeren die te breed of te lang zijn voor een standaard vrachtwagen. Dit heet dieplader transport.
Diepladers worden voornamelijk gebruikt in de bouw- en infrastructuurindustrie, maar ze komen ook vaak voor in de landbouw en de chemische industrie. Ze zijn bijvoorbeeld geschikt voor het vervoer van zware bouwmachines, containers, staalplaten en andere grote objecten.

Soorten & gebruik

Er zijn verschillende soorten diepladers, afhankelijk van het soort lading dat ze kunnen vervoeren. Zo zijn er bijvoorbeeld diepladers met een hydraulische laadklep, die geschikt zijn voor het vervoer van zware machines. Dit wordt ook wel machine transport genoemd. Andere diepladers hebben bijvoorbeeld een opklapbare zijkant, zodat ze lange ladingen kunnen vervoeren die niet in de vrachtwagen passen.

Het rijden met een dieplader is niet hetzelfde als met een normale vrachtwagen. De lading kan vaak zwaar en onbalans zijn, wat betekent dat de bestuurder extra voorzichtig moet zijn tijdens het rijden. Bovendien zijn diepladers vaak langer en breder dan normale vrachtwagens, wat betekent dat de bestuurder rekening moet houden met hun afmetingen tijdens het rijden.

Er zijn ook specifieke wetten en regels die gelden voor het vervoer met een dieplader. Zo moet bijvoorbeeld de lading altijd goed en veilig vastgemaakt zijn, en moeten er eventueel extra verlichting en reflecterende markeringen op de vrachtwagen aangebracht worden. Ook moet de bestuurder in bezit zijn van een speciaal rijbewijs voor het rijden met een dieplader.

In het kort

In het kort is een dieplader een speciaal soort vrachtwagen die wordt gebruikt voor het vervoer van zware en/of hoge ladingen. Ze komen vooral voor in de bouw- en infrastructuurindustrie, maar ook in andere sectoren. Er zijn verschillende soorten diepladers afhankelijk van het soort lading, en het rijden met een dieplader vereist extra voorzichtigheid.