11 groendak

Het is een feit dat de aarde steeds verder achteruit gaat. Alles wordt warmer, poolkappen smelten, het waterpeil stijgt, hongersnood dreigt, waterarmoede is een feit. Nu hebben wij daar in Nederland nog niet zoveel last van, maar ik vind het wel fair om ons steentje bij te dragen aan wat er de komende jaren allemaal met het milieu gaat gebeuren. Daarom is het een goed idee, vind ik, om maar eens te gaan kijken naar wat een groendak je kan bieden, aangezien het een prachtige oplossing is voor een aantal problemen in het klimaat.

Goed zijn voor het milieu en ook besparen

Wat zou er mooier zijn dan als je het goed zijn voor het milieu kunt combineren met besparen op je energierekening? Misschien is het dan helemaal niet zo’n slecht idee om eens een sedumdak met zonnepanelen te overwegen. Hiermee kun je er aan de ene kant voor zorgen dat je een mooi geïsoleerd dak hebt waar de vogeltjes en vlinders en bijtjes allemaal een graantje van kunnen meepikken, maar heb je tegelijkertijd zonnepanelen waar je energie uit kunt putten. En bovendien werkt dat dus nog veel beter als je een groendak hebt, want dan krijg je er meer energie uit.

Een mooie eerste stap naar verduurzaming

Voor mij is het antwoord simpel op de vraag of ik een groendak zou laten installeren. Zeker als je kijkt naar wat allemaal de voordelen ervan kunnen zijn. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat in de zomer je huis wat koeler blijft omdat je met traditionele daken vaak hebt dat het heel warm wordt daarboven waardoor je dat heel erg merkt in je huis, maar met een groendak is dat dus heel anders. Ook werkt het over het algemeen behoorlijk geluidsisolerend, dus dat is ook weer heel mooi meegenomen. Dus de conclusie is: haal een groendak in huis!